Sydney Bienali'ne Boykot

23/2/2014 / skopbülten

 

 

 

Bir grup sanatçı, Avustralya'da sığınmacıların tutulduğu merkezleri işleten Transfield şirketinin ana sponsoru olduğu Sydney Bienali'ni boykot etmekle tehdit ediyor. Boykot çağrısı, Sydney'de oturan akademisyen ve tasarım hocası Matt Kiem'in Sınırlararası Meseleler bloguna yazdığı açık mektupla başladı. Transfield şirketinin sığınmacı hapishanelerini kâr esasına göre işlettiğine dikkat çeken Matt Kiem, Bienal'in bu kârlarla fianse edildiğini, bu durumda da Bienal'i boykot etmekten başka çare olmadığını belirtti.

Matt Kiem'in çağrısı çabucak destek buldu ve Bienal'e katılan 90 sanatçıdan 28'i Bienal yönetimine hitaben bir bildiri yayınladı. Bildirilerinde, bu koşullarda Bienal'in "Transfield markasına değer kattığını" ve kendi katılımlarının da aynı şirkete "kültürel sermaye sağlayacağını" belirten sanatçılar, Bienal yönetiminin Transfield ile ilişkilerini keserek sığınmacıların haklarını desteklemesini istediler.

Ne var ki Transfield, sponsorluk aracılığıyla başından beri Bienal'i elinde tutuyordu; üstelik şirketi kuran Belgiorno-Nettis ailesinin üyeleri hem Bienal'de hem de sergilerin düzenlendiği sanat kurumlarında yönetici konumundaydı.

Avustralya hükümetinin sığınmacılarla ilgili uygulamalarının gayet zalimce olduğu, bütün uluslararası anlaşmaları çiğnediği ve bu konudaki bütün bilgileri kamuoyundan gizlediği biliniyor. Bu uygulanmalar sonucunda hükümet adına Transfield'in işlettiği merkezlerde sık sık ayaklanmalar oluyor, ölüm, intihar ve yaralanma olaylarıyla karşılaşılıyor.

21 Şubat'ta boykotçulara cevap veren Bienal yönetimi Transfield şirketiyle olan bağının süreceğini belirterek, "Gerek Belgiorno-Nettis ailesine, gerekse Bienal'den yararlanan yüz binlerce insana karşı duydukları sadakatin belirsiz bir konudaki iddiaların üstesinden geleceğini" açıkladılar: "Tartışmaya açık birçok itham ve iddia" karşısında, "40 yıldır sanata ve kamuya hizmet eden bir olayın temelini oluşturan cömert bir hayırseverlik tarihimiz var." Bienal yönetiminin açıklaması, "kurucu ortak Transfield olmadan Bienal'in de olmayacağını" belirterek bitiyor. Belgiorno-Nettis ailesi ise, "Birçok Avustralyalı’nın sığınmacıların bu ülkeden geçişlerinin yarattığı sorunlarla boğuştuğunu" söyleyerek,"Sydney Bienali'nin bu gibi sorunlarla ilgili diyalog için bir platform" olduğunu öne sürüyor.

Sydney Morning Herald gazetesine yazan Fiona Gruber soruyor: "Hayırseverleri ve sponsorları ırgalamayan bu tür ihtilaflar karşısında, paraya sıkışmış olan sanat kuruluşları ve az gelirli sanatçılar acaba ne kadar etik olabilirler?"

19. Sydney Bienali, You Imagine What You Desire/Arzu Ettiğini Hayal Edersin başlığıyla, 21 Mart'ta açılacak. [silent lotus, AA]

 

 

 

Haberin kaynağı: Jillian Steinhauer’in Artists Call for Boycott of Sydney Biennale over Sponsorship başlıklı yazısı

Fotoğraflar: Üst/Boykot Afişi; Alt/2012 Sydney Bienali'nden bir eser, Foto: Michelle Sparks

Boykot çağrısı için: http://boycottsydneybiennale.org/

 

 

 

sanat ve direniş, sanat hamileri, bienal