Neredesin Godard?

10/5/2018 / skopbülten

 

8 Mayıs akşamı açılışı yapılan 71. Cannes Film Festivali devam ederken, Fransız basınında, festivalin katılımcılarından Jean-Luc Godard’ın ZAD işgalcilerine destek olmak amacıyla çektiği iddia edilen kısa film konuşuluyor. Fransa’nın Notre-Dame-des-Landes bölgesinde yapılması planlanan havaalanı projesini (NDDL) engellemek isteyen direnişçilerin burayı işgal etmesiyle kurulan ZAD otonom yerleşimi, geçtiğimiz aylarda hükümetin ağır operasyonlarıyla karşılaşmıştı. Lundi Matin adlı sitenin kaynaklık ettiği habere göre, Godard’ın ZAD davasına destek olmak için yaptığı filmin hikâyesi şöyle gelişiyor:

23 Nisan 2018’de “Bir Grup Öfkeli Rejisör” imzasıyla Jean-Luc Godard’a hitaben bir açık mektup yayınlanıyor. Yazarlar, bu yıl Cannes Festivali’nde “Görüntü Kitabı” (Le livre d’image, 2018) filmiyle Altın Palmiye için aday gösterilen Godard’ı, “Cannes Festivali’nin altını üstüne getirme”ye çağırıyorlar. 68 Mayısı'nın kurumlarca sahiplenilip kutlandığı aynı günlerde, ZAD otonom yerleşimini yıkan tanklara, öğrencilere saldıran çevik kuvvet ekiplerine dikkat çekiyorlar. Yönetmenin geçmişteki politik bağlılıklarını ve sinemada yarattığı devrimi hatırlatan yazarlar, Godard’ı bütün bu riyakârlığa tepki göstermeye çağırıyorlar: “87 yaşında olabilirsin, ama sen Son Mohikan’sın, son savaşçısın, sen Fransız sinemasının punk’ısın”. Mektup şöyle bitiyor: “ZAD’I CANNES'A TAŞIYALIM, SARAY'I KUŞATALIM” (ZAD A CANNES ET BLOCUS DU PALAIS).

Lundi Matin sitesinin haberine göre, Godard bu çağrıya kulak vererek “Batı Rüzgârı” (Vent d’ouest) başlıklı bir kısa film yapıyor. Libération gazetesinde film “[Godard’ın] alametifarikası olan o kasvetli lirizmle yüklü” diye tarif ediliyor, ve eğer Godard’a ait değilse mükemmel bir taklit olduğu öne sürülüyor. Goya'nın "Çocuklarını Yiyen Satürn" resmiyle açılan, ve ZAD yerleşimini yıkan tanklara ait güvenlik kamerası görüntülerinin montajıyla devam eden film hakkında Godard’ın henüz bir açıklama yapmadığı anlaşılıyor. [DY]                                                                                                                                               

Godard, sanat ve direniş, kent mücadeleleri