Guggenheim Müzesi Körfez Emeği Koalisyonu’yla Yürüttüğü İşçi Hakları Müzakerelerini Sona Erdirdi

24/4/2016 / skopbülten

 

 

Guggenheim mütevelli heyeti, Abu Dhabi şubesinin inşaatında çalışan işçilerin yaşam ve çalışma koşulları hakkında Gulf Labor Coalition [Körfez Emeği Koalisyonu] ile yürüttüğü müzakereleri tek taraflı olarak sona erdirdi.

2011’den bu yana Batılı kültür markalarının Abu Dhabi şubelerinin inşaatında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı protesto eylemleri yürüten Gulf Labor’ın geçtiğimiz yıl kampanyaya ivme kazandırmasıyla beraber müze yönetimi müzakerelere razı gelmişti.

2015 yılında Gulf Labor üyeleri ile Guggenheim mütevelli heyetinden iki kişinin katılımıyla gerçekleşen iki yüz yüze görüşmenin ardından koalisyon, Guggenheim’ın işçi ve insan hakları konusunda uluslararası standartları yakalamasına yardımcı olabilecek bazı sivil toplum örgütlerinin de katılacağı bir zirve toplantısı talep etti. Müzenin Şubat 2016’ya tarih vermesini bir “iyi niyet beyanı” olarak okuyan koalisyon, kuruma yönelik protesto eylemlerini geçici olarak askıya alma kararı aldı. Fakat, zirvenin ardından, koalisyonun iki haftada bir toplanma talebinde bulunması üzerine Guggenheim görüşmeleri tamamıyla sona erdirme kararı aldı.   

Guggenheim Müzesi direktörü Armstrong, sanat dünyasından insanlara gönderdiği mektupta “Gulf Labor’ın, bir sanat kurumu olan Guggenheim’ın boyunu fazlasıyla aşan taleplerde bulunduğunu” ve “durmadan proje hakkında yalan yanlış haberler yaydığını” iddia ederek tüm suçu koalisyona attı.

Gulf Labor ise mektuba cevaben internet sitesinde yayınladığı bildiride şöyle dedi:

 

Kurumsal kibri ve halkla ilişkiler ihtiyaçlarını göçmen işçi haklarının önüne koyan Guggenheim kendi mahvını hazırlıyor. Görünen o ki, Guggenheim’ın müzakerelere razı gelmesinin tek sebebi [...] basında çıkan olumsuz haberleri savuşturmakmış. Medya konuya ilgisini kaybeder kaybetmez, Guggenheim da müzakereleri sona erdirdi. Karşımızda, müzeleri inşa eden emek gücünün, ve bu müzelerle iş yapan sanatçıların gözden çıkarılabileceğini ve yerinin doldurulabileceğini düşünen bir kurumsal iktidar var.

Bir zamanlar saygın bir New York kurumu olan Guggenheim’ın kendi adını taşıyan bir binanın yasal ve etik sorumluluğunu almayı reddederek küresel itibarını yerle bir etmesinden üzüntü duyuyoruz. Guggenheim’dan önce New York Üniversitesi de bu yoldan geçmiş; ta ki New York Times’da işçi istismarıyla ilgi bir haber yayınlanıp üniversiteyi işçilere tazminat ödemeye mecbur edinceye kadar eleştirmenleri susturmaya çalışmıştı.  

Önünde elle tutulur ve iyimser bir yol haritası olduğu halde Guggenheim koalisyonumuzun “hasmane” üslubunu bahane ederek yadsınamayacak olguları hasıraltı etmeyi tercih etti. Bu olgular, işe alınmak için aracılardan aldıkları borçlar günden güne kabaran, hak ettiğinden az maaşlara çalıştırılan, yolsuzluğa batmış müteahhitler ve taşeron şirketler tarafından sömürülen, kolektif temsil hakkı gasp edilen, gözlerden ırakta ve gözetim altında yaşamaya mecbur edilen binlerce işçinin bedenleri, yaşamları ve hayalleridir.

 

Gulf Labor üyelerinden Walid Raad, Guggenheim mütevelli heyeti üyelerinin kararı yeniden gözden geçireceklerini umduğunu ifade ederken Andrew Ross “kararın tam da genel sözleşmenin hazırlanmakta olduğu bir zamanda geldiğini” ve böylece Abu Dhabi’deki çalışma koşullarını iyileştirme umutlarının bir kez daha suya düştüğünü söyledi. [AB]

 

Kaynaklar:

Hrag Vartanian, “Guggenheim Breaks of Negotiations with Gulf Labor over Migrant Rights”, Hyperallergic, 17 Nisan 2016

Gulf Labor Artist Coalition, “Gulf Labor Responds to Guggenheim Breaking Off Negotiations

 

 

 

Gulf Labor