Eski Çelik Devi, Sanat Kurumu Üzerinden Para Akladığı Gerekçesiyle Hapse Mahkûm Edildi

30/11/2017 / skopbülten

Brezilya’da, 1 milyon 400 bin metrekarelik devasa bir botanik bahçesine yerleştirilmiş bir çağdaş sanat müzesini barındıran Inhotim Kültür Enstitüsü’nün kurucusu Bernardo Paz, para aklama suçundan 9 yıl üç ay hapse mahkûm edildi. Maden ve çelik alanında 29 şirketi bünyesinde barındıran bir holdingin eski sahibi olan Paz’ın, kız kardeşi Virgínia de Mello Paz’la birlikte, 10 yıl önce Inhotim Kültür Enstitüsü’ne bağış kabul etmek için kurduğu fondan kendi şirketlerine para hortumladığı iddia ediliyor.

Mahkemenin açıklamasına göre, Paz’ın kurduğu Horizontes adlı organizasyona, 2007-2008 arasında Cayman Adaları’ndaki bir fondan toplam 98,5 milyon dolar aktarıldı; bu paralar Inhotim Kültür Enstitüsü’ne bağış veya borç olarak alındı, ancak daha sonra Bernardo Paz’ın sahibi olduğu çeşitli şirketlere ödeme olarak aktarıldı. O dönemde Paz, maden ve çelik alanında 29 şirketi bünyesinde barındıran Itaminas adlı holdingin sahibiydi, holding 2010’da Çin merkezli bir şirkete satıldı.

Inhotim Kültür Enstitüsü, 1 milyon 400 bin metrekarelik devasa bir botanik bahçesi içinde, Matthew Barney, Yayoi Kusama, Doug Aitken gibi sanatçılar tarafından kurulmuş 25 çağdaş sanat pavyonu ile enstalasyonu barındırıyor. Enstitü’nün sanat direktörlüğünü, Sotheby’s müzayede şirketinin sahip olduğu Art Agency şirketinin yöneticisi Allan Schwartzman yürütüyor. Schwartzman, Art Newspaper’a yaptığı açıklamada, Paz’ın mahkûmiyet kararına rağmen görevinden ayrılmayacağını belirterek şöyle dedi: “Inhotim, federal hükümet onayıyla işletilen, yasal ve saygın, kâr amacı gütmeyen bir kurum. Mr. Paz’ın son derece dürüst ve vizyon sahibi bir insan olduğunu, Inhotim’i de kamu yararı için kurduğunu biliyorum.” [EG]

 

Yayoi Kusama’nın Inhotim Enstitüsü’ndeki enstalasyonu, “Narkissos Bahçesi”, paslanmaz çelik toplar. Kusama’nın ilk kez 1966’da Venedik Bienali’nde sergilediği “Narkissos Bahçesi”nin topları gümüş plastikten yapılmıştı.

 

Yayoi Kusama, “Narkissos Bahçesi”, paslanmaz çelik topların ayna görüntüsündan detay.

 

Kaynaklar:

theartnewspaper.com

smarthistory.org

 

 

sanat ve suç