Damien Hirst'ün "Çağdaş" Ölüm Kampı

29/8/2013 / skopbülten

Damien Hirst’ün kesip biçerek, formaldehide daldırarak sergilediği domuzlar, koyunlar, köpekbalıkları meşhurdur. Fakat sanatçının (ve tabii koleksiyonerlerinin) bunlarla ilgili en sık yaşadıkları problem, ceset parçalarının yeterince iyi korunmamasından ötürü çürüyüp bozulmasıydı. Anlaşıldığı kadarıyla Hirst ve ekibi bu problemi çözmeye karar vermişler: 2014’te yapımı tamamlanacak, ileri teknolojiyle donatılmış Science Gallery & Studio adlı bina, Hirst’ün cesetlerinin çürümeden saklanacağı özel bir “ölü hayvan koruma birimi” içeriyor. Londra’da açılacak, içinde bir galeri ve stüdyonun da yer alacağı kompleksin galeri bölümünde, Hirst’ün kişisel koleksiyonunda bulunan 2000’den fazla çağdaş sanat eseri sergilenecek. 

 

                Science Formaldehyde adı verilen koruma deposu ve hemen yakınındaki galeri


Peki binanın adında yer alan “bilim”in anlamı ne? Hirst’ün bir fırça, bir boya misali kullandığı formaldehit gibi sıvıların kimyasını, anatomiye olan çarpık takıntısını saymazsak, onun sanat olarak önümüze koyduğu cinayetlerde (zaten ölmüş olan hayvanları bile kullanmayıp, bizzat öldürten birinden bahsediyoruz) bilimsel hiçbir unsur yok. Onun asıl derdi belli ki, Bir İnsanın Zihninde Ölümün Fiziksel İmkânsızlığı gibi algılarımızla oynamaya çalışan bir ad verilmiş köpekbalığının 2006’da bozulmaya başlamış olması nedeniyle, gelecekte “korumaya” alacağı ölü hayvanların yatırım değerini sağlama almaktan başka bir şey değil. Bu soruna çözüm getirebilmenin yolu da haliyle sanatsal yaratı değil, bilim ve teknoloji.

 

         

 

Hirst’ün hayvanların yaşam hakkını ve doğayı hiçe sayan “sanatı”nın tek kurbanı köpekbalıkları, inekler, kuzular, midilliler değil. Tate Modern’in 2012’de düzenlediği In and Out of Love adlı 23 hafta süren sergisinde toplam 9000 kelebek telef olmuştu. Hirst bilimsel gerçekleri hiçe sayarak ve hiç sıkılmadan, kelebeklerin aslında ömrünü uzatan bir ortam sağladığını ileri sürmüştü. Oysa sergi alanına hapsedilen Baykuş ve Heliconius cinsi kelebeklerin normal ömrü dokuz ayken, buradakilerin çoğu birkaç gün içinde ölmüştü. Ama Hirst kelebeklerin ölerek oyun bozanlık yapma ihtimaline karşı önlem almış ve her hafta 400 yeni kelebek getirilmesini sağlamıştı. Sualtı yaşamına ayrı bir ilgisi olduğunu bildiğimiz Hirst’ün yeni teknolojik oyuncaklarını bu kez hangi kurbanlar üzerinde deneyeceği ise henüz bilinmiyor. [NÖ]

 

 

 

http://www.dscape.co.uk/projects_arts_science_gallery.htm

http://hyperallergic.com/79891/damien-hirsts-new-studio-complex-is-called-science/

başka hayvanlar, Damien Hirst, hayvanlar ve sanat, çağdaş sanat