Çetelerin Sanat Sevdası: Eser Kaçakçılığı Artık En Az Uyuşturucu Kaçakçılığı Kadar Kârlı

22/11/2013 / skopbülten

Başta İngiltere’de olmak üzere, son yıllarda organize suç çetelerinin değerli sanat eserleri ile antikalara yönelik hırsızlık operasyonlarında ciddi bir artış var; kütüphaneler, müzeler, arşivler ve özel koleksiyonlara yapılan saldırılar giderek daha sistematik bir hale geliyor. İşin en can alıcı kısmı ise, eldeki verilere göre yılda 300 milyon doları bulan eser hırsızlığı, neredeyse uyuşturucu kaçakçılığı kadar kârlı. Yetkililer bu örgütlerin hırsızlık anında hedeflerine ulaşabilmek için şiddet uygulamaktan da kaçınmadıklarını söylüyor.

Hertfordshire’da kültürel miras ve eser suçları masasından sorumlu emniyet müdürü Andy Bliss, tek bir parçanın bile bazen milyonlarca sterlin değerinde olduğunu ve bu nedenle çetelerin büyük ilgisini çektiğini söylüyor: riski diğer suçlara oranla çok daha azken, kâr oranı çok daha yüksek. 1991’den bu yana yaklaşık 60,000 adet eser, Kayıp Sanat Eserleri Sicil’ine hırsızlık, yağmalama ve kayıp nedeniyle rapor edilmiş.

Luton’daki Stockwood Discovery Centre’da bulunan ve yüksek güvenlik önlemleri altında sergilenen nadide bir Ortaçağ testisi de, geçtiğimiz Mayıs ayında çalınmıştı. Dünyada yalnızca iki tane daha benzeri olan bu antik eserin değeri 750,000 sterlindi. Olayın peşini bırakmayan polis en nihayetinde eseri bulup müzeye iade etse de, bu tarz başarı öyküleri oldukça nadir. Yetkililer çalınan eserlerin giderek daha değerli olanlar arasından seçildiğini ve çetelerin de buna bağlı olarak operasyonlar sırasında şiddetin dozunu artırmalarından endişe ediyor.

 

                                            2008'de Zürih'te E. G. Bührle Müzesi'nde gerçekleşen silahlı bir soygunda güpegündüz çalınan bir Cézanne 

 

İngiliz emniyet yetkilileri ise hafta başında bu çetelere karşı yeni geliştirdikleri bazı stratejileri anlattılar. Yeni kurulan National Crime Agency (Ulusal Şuç Şubesi) ve diğer emniyet teşkilatı görevlilerine ek olarak, English Heritage, Arts Council England ve British Museum Portable Antiquities Scheme gibi kurumların temsilcilerinden oluşan bir birim oluşturulduğu söylendi. Mücadelede uygulanacak yöntemlerden biri de halkı kültürel mirasın korunması konusunda bilinçlendirmek ve daha fazla hassasiyet göstermelerini sağlamak olacak. Gelgelelim, küresel ekonomik krizle birlikte daha da güçlenen organize çetelere karşı sürdürülecek mücadelede yalnızca halkı bilinçlendirmekten medet ummak, meselenin köküne pek de inilmediğini gösteriyor. [NÖ]

 

 

 

Kaynaklar:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-24956337

http://www.museumsassociation.org/museums-journal/news/19112013-police-national-strategy-heritage-crime