Abu Dhabi Guggenheim Şantiyesinde İşçilere Uygulanan Vahşet Şiddete Dönüştü

3/9/2013 / skopbülten

Saadiyat Adası'nda yapımı süren Abu Dhabi Guggenheim'da Mayıs ayında başlayan ve binlerce işçinin katıldığı grev sonrasında süren gerginlik, geçtiğimiz hafta şiddetli çatışmalara dönüştü. İki karşıt taraf arasında çıkan arbedede 40 işçi yaralanarak hastaneye kaldırılırken, 25 kişi de tutuklandı. Arabtec İnşaat Firması'nda şirketlerarası iletişim yöneticisi olan Eşref Zeytun, Abu Dhabi The National'a "Tartışmalar giderek büyüdü ve bir anda yüzlerce işçi birbirine girdi" açıklamasında bulunurken, 7 Days in Dubai adlı internet dergisine konuşan işçiler iki kişi arasında başlayıp ayaklanmaya dönüşen olayların çıkış nedenini, grevlere katıldıkları için işten uzaklaştırılan Bangladeşliler ile yerlerine getirilen ve grev kırıcı konumuna düşen Pakistanlılar arasında yaşanan gerginliğe bağlıyorlar.

 

 

 

Saadiyat Adası'ndaki çalışma koşullarıyla ilgili ilk tepkiler İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2009'da hazırladığı bir raporun ardından gelmişti. Rapora göre buraya gelip çalışmak isteyen işçiler öncelikle kendi ülkelerinde bir çeşit aracıya birkaç bin dolar vermek zorundaydı. Dolayısıyla daha çalışmaya başlamadan, ödenmesi yıllar sürecek bir borcun altına girmeye itiliyorlardı. Gelip çalışmaya başladıklarında ise sözleşme sahipleri borçların ödenmesini garanti altına almak için pasaportlarına el koyuyordu. Yine de işi bırakmakta ısrar edenler ise tazminat davası tehditleriyle sindiriliyorlardı. Mayıs'ta başlayan grevlerin de asıl çıkış noktası düşük ücretlerdi. Pek çok işçi kazancının büyük bölümünü aracılara olan borçlarını ödemeye ayırmak durumunda kalıyordu. Bu da bir bakıma karın tokluğuna çalışmak anlamına geliyordu.

Öte yandan, greve neden olan çalışma koşullarının daha önce Gulf Labor'ın internet sitesinde protesto edilmesinden sonra, Venedik Bienali'ne katılan sanatçılar da müzeyi boykot etme çağrısında bulunmuşlardı. Daha önce aynı çağrı Arap sanatçılardan da gelmişti.[1] Şimdiye dek Guggenheim'dan bu konulara dair hiçbir yorum gelmedi. Fakat tutuklamalara ve yaralanmalara varacak kadar şiddetlenen olayların ardından bu sessizliğini korumaya devam etmesi zor görünüyor.

Gelgelelim Abu Dhabi'de Saadiyat Adası'nda inşası süren Guggenheim Abu Dhabi, Louvre Abu Dhabi, Naye Ulusal Müzesi, lüks alışveriş merkezleri ve rezidanslarda görev alan işçilerin, greve katılmaları nedeniyle işten uzaklaştırılmaları veya sınırdışı edilmeleri ve yerlerine başkalarının getirilmesi Uluslararası Çalışma Örgütü'nün belirlediği grev hakkı esaslarını açıkça ihlal etmek anlamına gelse de, bu Arabtec'i pek bağlamıyor gibi. Zira çatışan iki işçi grubunu farklı kamplara ayıran Arabtec İnşaat, çalışmalarını aynen sürdürüyor. [NÖ]

 

Kaynaklar:

http://hyperallergic.com/81215/abu-dhabis-guggenheim-and-louvre-projects-site-of-bloody-labor-clashes/

http://www.constructionweekonline.com/article-23933-mass-brawl-at-saadiyat-site-leaves-40-in-hospital/1/print/#.Uh1DqmR3hcQ

 



mimarlık ve suç, Gulf Labor