Yavuz Tanyeli . E=MC² . Karşı Sanat Çalışmaları

4/2/2015 / skopduyuru

 

 

 

12 Eylül sırasında tam 30 yaşındaydım. 1968 yılında ise 18 yaşındaydım. Beatles’ın ilk plağı çıktığı zaman elimdeki Tom Jones plaklarını satıp Beatles’ın plağını aldım ve derhal 1968’e kilitlendim; ya devrimci olacaktım ya da hipi. Henüz lisede olduğum için hemen hipi oldum. Bir inanç ve umut meselesi vardı o işin içinde. Ve de hakikaten öyle takıldım. Komünlerde yaşadım.

...Yağlıboya bana göre canlı bir malzeme. İnsanın yaptığı etkiye, tepki verir, karşılık verir, sanatçı kendini yalnız hissetmez. İkiniz karşılıklı atışır durursunuz. Sana kolay kolay izin vermez. Onunla uğraşman lazım. Sana bu uğraş, bu mücadele bir sürü şey öğretir. İtişirsin, dövüşürsün. Ne zaman iki taraf yorulur, resim bitti denir ama aslında bitmemiştir. İkiniz de yorulmuşsunuzdur.

 

 

 

 

 

...Resimde fikir önemli şeydir ama sadece fikirle yapılmaz. İstanbul’da on tane genç sanatçı tarafından sergi açılıyorsa, konuları hep kentle ilgili. Kentle alakalı kavramlar üzerine... Kentsel dönüşüm, Sulukule meselesi gibi. Kent sanatçıları biçimlendiriyor, bu doğru. Ben o yüzden burada, Bodrum’da çalışmak istedim çünkü kentin içinde, kentin biçimlendirdiği bir kent sanatçısı olmak istemedim. Bu ithal bir tavır. Diğer bir sürü ithal tavır gibi. Kent üzerine çalışmak bu ithal edilen tavırlardan sadece bir tanesi. Bizim kendimize özgü bir tercihimiz olamaz mı? Kent üzerine çalış, tamam, ama kendine özgü çalışabilir misin, bu önemli. Cihat Burak da kent üzerine çalışmış...

Sanat tarihi bir ana arterdir; Mısır’dan, Yunanistan’dan günümüze, postmoderne gelmiştir. Ama ben bu arterden gitmiyorum, yan yollara sapıyorum. Ömer Uluç’un viraj alma lafı budur. Ömer’i gördüğünde ‘Yavuz viraj alıyormuş’ de, çok sevinir. Viraj çok önemlidir. Ömer Uluç, viraj aldığı için o güzel şeyi yapabildi. 

 

Ayşegül Sönmez’in 2009 yılında Yavuz Tanyeli’yle yaptığı söyleşiden seçilmiş pasajlar. Tamamı için bkz. www.radikal.com.tr

Yavuz Tanyeli'nin “E=MC²” başlıklı sergisi 2-21 Şubat 2015 tarihlerinde Karşı Sanat Çalışmaları’nda görülebilir.

Karşı Sanat Çalışmaları

Gazeteci Erol Dernek Sokak, No 11/4

Hanif Han, Beyoğlu

Telefon : +90 (212) 245 71 53 - 54
Faks : +90 (212) 249 71 67
E-Posta : [email protected]