Gezi’de Direnmenin Estetiği

19/7/2013 / skopduyuru

 

 

NHKM’de 20 Temmuz Cumartesi saat 19.00’da düzenlenecek bir panelle süregiden Gezi Direnişi Peter Weiss’ın kült romanı Direnmenin Estetiği ile ilişkilendirilerek tartşılacak ve çevirmenleriyle bir söyleşi yapılacak.

 "Peter Weiss'ın sadece sol düşünce açısından değil, edebiyat açısından da 20. Yüzyılın köşe taşı metinlerinden olan Direnmenin Estetiği romanı, sanatın direnme penceresinden okunmasını, insanlığın mücadele tarihini ve direnmenin içsel zorluklarını devasa bir bütün içinde işliyor. Roman, bu devasa yelpazesi göz önüne alındığında, mücadele tarihinin edebiyatta gördüğümüz yansımaları arasında özel bir yere sahip.

Direnmenin Estetiği'nin işaret ettiği tarihsel gerçeklik, yaygın bir halk hareketi olarak Haziran Direnişi'yle birlikte bugün olanca ağırlığıyla gündelik hayatımızda yeniden hissediliyor. Panelde, bu toplumsal süreç Direnmenin Estetiği romanıyla bağlantı içinde ele alınacak. Roman, kendi içine kapalı bir edebiyat değerlendirmesiyle değil, bugün yazılmakta olan tarihte geleceğimizi hangi mercekten görebileceğimiz açısından tartışılacak. Bu romanın verili tarihsel gerçekliği nasıl tanımlanabilir, romanın söylemini oluşturan başlıklar nelerdir? Mücadele tarihinin tüm bir mirası, bugün Direnmenin Estetiği'ne verdiğimiz cevaplarla geleceğimize nasıl taşınabilir? “Mücadele kültürü” nedir ve kültürün mücadele içindeki yerini nasıl tarif edebiliriz? Kısacası, yaşamakta olduğumuz #direngezi sürecinde “Direnmenin Estetiği” bize ne söylüyor ve Gezi Parkı direnişi “Direnmenin Estetiği”ne nasıl cevap veriyor?" [Duyuru Metninden, NÖ]

 

Panel Moderatörü: Sertaç Canbolat (Çevirmen)

Katılımcılar: Turgay Kurultay, Çağlar Tanyeri

Yer: Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Bahariye Cad. Suavi Sok. (Sanatçılar Sokağı), No: 7

Kadıköy İSTANBUL