Christopher Pinney: "Gandhi, Kamera, Motor! 21. Yüzyıl Hindistan'ında Yolsuzlukla Mücadele Politikaları ve İmaj Alıntılama", 10 Mayıs 2012

8/5/2012 / skopduyuru

 

 

 

5 Nisan 2011’de, Anna Hazare, Hindistan’da hükümetin yolsuzlukla mücadele yasaları çıkarması talebiyle açlık grevine başladı ve böylece yolsuzlukla mücadele hareketinin önde gelen isimlerinden biri oldu. Hindistan medyası, Arap Baharı’yla paralellikler kurdu ve Anna Hazare’yi ikinci Gandhi olarak tanımladı. Christopher Pinney’nin konuşması, Hindistan’ın popüler görsel kültüründe tekrar ve alıntılama meselesini masaya yatırıyor; estetiğin (ve canlandırdığı politikanın) daima “önceden yarı görünür” olma ihtiyacının onu nasıl hem sınırlandırıp hem de özgürleştirdiğini ele alıyor.

Christopher Pinney, Londra University College’da Antropoloji ve Görsel Kültür Profesörü. 1982’den beri Hindistan’da etnografik saha çalışmaları yürütüyor ve fotoğraf, renkli taşbaskı ve diğer mecralar üzerinden tarihî ve çağdaş pratikleri inceliyor. Yayınlanan eserleri: The Coming of Photography in India (British Library, 2008) ve Photography and Anthropology (Reaktion, 2011). Halen, Lessons From Hell: Printing and Punishment in India (Tara Books, 2012) adlı eseri üzerinde çalışıyor.

 

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu

10 Mayıs Perşembe, saat 16.00